Jos sisäilman kuitupitoisuus käy liian suureksi esimerkiksi hapertuneiden eristeiden vuoksi, tulee ne vaihtaa, sillä kuidut voivat aiheuttaa tilojen käyttäjillä erilaisia ärsytys- ja allergiaoireita. Tällöin saneerauksen ja rakennussiivouksen jälkeen on syytä tehdä kuitusiivous, joka viimeistelee tilat käyttövalmiiksi. Kuitusiivouksessa tilat ensin osastoidaan ja alipaineistetaan, jonka jälkeen ne imuroidaan ja nihkeäpyyhitään huolellisesti, jotta pienimmätkin kuitupartikkelit saadaan poistettua. 

Sisätiloista löytyvät epäorgaaniset tai teolliset kuidut, kuten lasikuidut ja mineraalivillakuidut  (esim. vuorivilla, lasivilla ja kuonavilla), ovat usein peräisin ilmanvaihtojärjestelmistä tai seinien ja katon eristeistä. Niitä käytetään yleisimmin lämmöneristeinä, äänenvaimentimina sekä akustiikkatuotteissa. Vuosien saatossa ne voivat hapertua tai niistä voi muuten irrota pieniä kuitupartikkeleita, jotka kulkeutuvat sisätiloihin esimerkiksi ilmanvaihdon mukana. Myös kosteuden aiheuttama mikrobivaurio voi joskus vaurioittaa mineraalivillaa ja aiheuttaa kuitujen irtoamista.

Teollisia kuituja löytyy usein pieninä pitoisuuksina sisätiloista. Joskus kuitujen määrä kuitenkin ylittää suositellut pitoisuudet. Teolliset kuidut voivat sisäilmaan joutuessaan ja pinnoille laskeutuessaan aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita. Sisätiloihin päätyneissä mineraalivillakuiduissa esiintyy suurta kokovaihtelua. Pienemmät kuitupartikkelit voivat kulkeutua hengitysilman kautta keuhkoihin ja sitä kautta elimistöön ja aiheuttaa siten esimerkiksi ylähengitysteiden ärsytysoireita. Karkeammat kuidut taas voivat aiheuttaa ihon, limakalvojen ja silmien ärsytystä niiden kanssa kosketuksiin joutuessaan. Myös kemiallista ärsytystä ja herkistymistä voi ilmetä. Sen tähden kuitusiivous on syytä tehdä huolellisesti ja ammattitaitoisesti.

Myös irtaimistoa voidaan puhdistaa kuiduista

Kuitujen esiintymistä ja pitoisuuksia arvioidaan pinnoilta kerättävien laskeumanäytteiden avulla. Laskeumanäytteet otetaan pyyhintänäytteenä tai teippinäytteenä, jonka jälkeen näytteet analysoidaan. Mikäli sisäilmahaitta todetaan, tulee vioittuneet materiaalit vaihtaa esimerkiksi päästöttömiin eristeisiin tai mineraalikuitumateriaali pinnoittaa. Ilmanvaihtojärjestelmä korjataan ja nuohotaan.

Ennen saneerausta irtaimisto siirretään mahdollisuuksien mukaan pois korjattavista tiloista. Osa irtaimistosta joudutaan myös puhdistamaan mikäli kuitupitoisuus on korkea, sillä muuten irtaimistoon jääneet kuitupartikkelit voivat aiheuttaa ärsytysoireita myös tilojen kuitusiivouksesta huolimatta. JD Clean kuljettaa puhdistettavan irtaimiston Helsingin Malmilla sijaitsevalle puhdistuslinjastolle, jossa se puhdistetaan käsityönä. Mikroskooppisten kuitujen puhdistus on tarkka prosessi ja työntekijöiden tulee olla asianmukaisesti suojattuja. Puhdistuksen jälkeen irtaimisto varastoidaan siihen asti, kunnes tilat voidaan taas ottaa käyttöön.

Kuitusiivous viimeistelee korjausprosessin

Rakenteiden korjauksen jälkeen tiloihin tehdään rakennussiivous, joka poistaa pinnoilta lian ja pölyn. Vasta tämän jälkeen on kuitusiivouksen aika. JD Clean noudattaa kuitusiivouksessa Työterveyslaitoksen ohjetta. Kuitusiivouksessa tilat osastoidaan ja alipaineistetaan. Kaikki pinnat, myös esimerkiksi alaslaskettujen kattojen ylä- ja alapinnat imuroidaan ensin huolella HEPA-suodattimella varustetulla pölynimurilla. Tämän jälkeen kaikki pinnat nihkeäpyyhitään huolellisesti, jotta pienimmätkin kuitupartikkelit saadaan poistettua. Kuitusiivouksen jälkeen tiloissa tulee ylläpitää korotettua siivoustasoa muutaman kuukauden ajan.

Kuitusiivous on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi, sillä ammattitaitoisella erikoispuhdistusyrityksellä on kaikki tarvittava välineistö, kuten HEPA-suodattimella varustetut imurit ja oikeanlaiset suojavarusteet työntekijöille. Ammattimainen tekijä noudattaa myös oikeaa työjärjestystä ja saa näin tiloista jälleen turvalliset käyttää.