Sisäilmaongelman ratkaisu on monivaiheinen prosessi

Kosteus- ja homevauriokohteissa tulee aina ensin selvittää ongelmien syyt ja poistaa vaurioituneet rakenteet ja rakennusmateriaalit. Tilat tulee saneerata asianmukaisesti, jonka jälkeen rakennussiivous suoritetaan. Ammattilaisen tekemä homesiivous viimeistelee korjausprosessin ja saattaa tilat taas käyttökuntoon. Homesiivouksen tarkoituksena on poistaa mikroskooppiset homeitiöt, rihmastot ja sädesienet kaikilta pinnoilta. Huolellisesti suoritettu homepölysiivous varmistaa korjausprosessin onnistumisen ja käyttäjien onnistuneen paluun tiloihin.

Tilojen ja irtaimiston homepuhdistukset tehdään yleensä eri aikaan. Homepölylle altistunut irtaimisto puhdistetaan pääsääntöisesti puhdistuslinjastossa, jossa voidaan varmistua pölynhallinnan riittävyydestä ja puhdistuksen laadusta. JD Cleanin työprosessit pohjautuvat Kosteus- ja hometalkoiden yhteydessä laadittuihin ohjeisiin tilojen oikeaoppisesta homepölysiivouksesta ja irtaimiston puhdistuksesta.

Onnistunut tilojen homesiivous edellyttää ammattitaitoisen projektinjohdon lisäksi kokeneen ja asianmukaisesti suojautuneen henkilöstön. Oikea siivousjärjestys, työtekniikat ja -välineet sekä puhdistusaineet takaavat onnistuneen lopputuloksen. Emme käytä homepölysiivouksessa PHMG-, Akacid- tai PHMB-pohjaisia desinfiointiaineita.

Homevauriokohteen homepölymäärä voi kasvaa jopa miljoonakertaiseksi

Kun rakennuksessa on homevaurio, sen sisäilmaan kulkeutuu homepölyä ja homeiden aineenvaihduntatuotteita. Homeen hajun muodostaa kymmenet erilaiset kaasumaisten kemikaalien yhdisteet, kun taas homepöly koostuu itiöistä ja rihmaston kappaleista. Pölyhiukkaset ovat niin pieniä, ettei niitä voi nähdä paljain silmin. Niiden koko on alle 0,01 mm ja ne pääsevät piiloon paikkoihin, joihin normaalisiivouksella ei ylletä.

Monet tekijät ovat osallisina homeenhajuun ja homepölyn määrään sisäilmassa, esimerkiksi homevaurioiden laajuus ja sijainti, vuotoilmareitit, ilmanvaihto ja rakennuksen painesuhteet. Kun homevaurioituneita rakenteita puretaan ja korjataan, homepölyn määrä sisäilmassa kasvaa merkittävästi. Homepölyn määrä saattaa kasvaa jopa miljoonakertaiseksi alkuperäiseen tilanteeseen verrattuna. Homepöly ja homeenhaju tarttuvat kaikille mahdollisille pinnoille. Pystypinnatkaan eivät ole turvassa homepölyltä, sillä homepölyn hiukkaset pysyvät pienen kokonsa takia kiinni myös pystypinnoilla.

Homepölylle altistuminen on haitallista terveydelle

Osa mikrobisuvuista on allergisoivia, osa toksisia eli myrkyllisiä ja jotkut mikrobisuvut voivat aiheuttaa suoran infektion elimistössä. Se, millä tavoin nämä mikrobit vaikuttavat ihmiseen on yksilöllistä. Varmaa on kuitenkin se, että homeelle ja homepölylle altistuminen ei ole hyväksi kenellekään. Tilojen käyttäjille saattaa aiheutua terveyshaittoja homepölyn ja homeiden aineenvaihduntatuotteista. Yksittäisten ihmisten reagointiherkkyys homeen hajuun ja homepölyyn vaihtelee ja on riippuvainen monista eri tekijöistä. Näitä tekijöitä voivat olla aikuisiän homealtistuminen, varhaislapsuuden altistumistausta ja geeniperimä. Osa ihmisistä on erityisen herkkiä homeen hajulle ja homepölylle.